Praxis macht spaB!!
Door: Ingrid
10 Februari 2006 | Oostenrijk, Graz
De internationale klas is nog niet begonnen, maar in de tussentijd vermaak ik me uitstekend met Praxis (= stage-lopen)!! :)
Elke dag krijg ik twee verschillende klassen waar ik in mag kijken. Zo heb ik van de week gekeken bij de eerste klas (=groep 3), bij de 'integration-klasse' (= een klas met vijf 'rugzak-kinderen', kinderen met een handicap die meedraaien in het reguliere onderwijs) en bij de Vorschule.
Het is eigenlijk vooral kijken hoe de lessen worden gegeven en dan de kinderen ondersteunen tijdens zelfstandig werken. Dit vinden de kinderen erg fijn, ik krijg erg positieve reacties van ze (en zelfs een gelukssteentje van een meisje die ik heb geholpen met rekenen!).
Wat ik helemaal geweldig vind, is de Vorschule. Hier ben ik nu elke dag geweest, en de kinderen leer je zo ook echt kennen! Ze zingen nu zelfs Nederlandse liedjes! De lerares van deze klas is heel geinteresseerd in hoe het in Nederland gaat en staat heel open voor dingen.
Vandaag ben ik met de kinderen naar de bibliotheek geweest, en dat was echt super!! De klas werd gesplitst in twee groepen. De ene groep ging naar de leeszaal, waar ze boeken konden uitzoeken om mee te nemen naar huis en om ter plekke lekker te lezen en rond te snuffelen. De andere groep ging naar de spelletjeszaal, waar wel 1000 verschillende spelletjes lagen waar ze uit konden kiezen!! Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorien, met elk een bepaald doel (leren lezen, leren rekenen, etc).
Dit vind ik echt een supersysteem om over te nemen in Nederland!!
Dit stagelopen heb ik elke ochtend tot half 11. 's Middags volg ik Duitse les.
Marlies geeft dit op een hele leuke manier. Ze heeft eerst gevraagd waar onze interesses lagen en ze zoekt hier elke dag wat bij. Zo bespreken we de bezienswaardigheden van Graz, de koffiehuizen ;), het schoolsysteem van Oostenrijk en gespreksvaardigheden. Dit doen we dan twee uur lang en het is erg gezellig!
Volgende week ga ik weer meedraaien in groep 3. Maandag ga ik met deze klas schaatsen (morgen dus nog even oefenen! ze moeten wel een beetje zien dat ik uit Nederland-schaatsland kom..!) en op een andere dag ga ik een skien!! (hellup...) :)
Kunnen we dit ook op de Nederlandse scholen invoeren?! haha!
Naast alle lessen kom ik hier ook typische dingen tegen.
Zo kun je in de schoolkantine al vanaf 's ochtends vroeg sterke drank halen.. Het staat er gewoon tussen de melk: 'tee mit rum, 0,5l bier, 1/4l wein'!!
Buiten begint het nu weer warmer te worden (het sneeuwt hier alleen als het in Italie ook sneeuwt, anders komt het de Alpen niet over), en dit zorgt voor daklawines!! Gelukkig hebben ze bij alle gebouwen waar dit kan gebeuren stokken geplaats waar je omheen moet lopen. Anders kan het gebeuren dat er zomaar een bonke ijs/sneeuw op je valt!! :S
Wat ook het typische straatbeeld hier is, zijn de vele containers. Werkelijk alles wordt hier gescheiden verzameld! Je kan het zo gek niet bedenken! Voor mijn huis heb ik dus ook 10 verschillende containers staan!
Na schooltijd kan ik me heerlijk vermaken met skype :) (al klinkt Vincent alsof hij in een bus woont..)
Ook Hollandse avonden houden hier stand! Zo hebben we gisteren bij Marie-Claire heerlijk patat met curry gegeten, terwijl we naar het Kopspijkers-cabaret keken.
De pub-quiz op dinsdag is ook een vaste prik. Al zijn de meeste vragen gericht op Engeland en Amerika.. Zo komt het dus ook dat we 26e staan.. (Erik-Paul: even veel discovery etc gaan kijken, dan kunnen we de 28e winnen!!)
Alles gaat hier dus goed met me :)
Ik hoop bij jullie allemaal ook!
De foto's volgen weer op www.picturetrail.com/ingridingraz
Daaaaag!!
Dit vind ik echt een supersysteem om over te nemen in Nederland!!
Dit stagelopen heb ik elke ochtend tot half 11. 's Middags volg ik Duitse les.
Kunnen we dit ook op de Nederlandse scholen invoeren?! haha!
Naast alle lessen kom ik hier ook typische dingen tegen.
Alles gaat hier dus goed met me :)
Ik hoop bij jullie allemaal ook!
De foto's volgen weer op www.picturetrail.com/ingridingraz
Daaaaag!!
10 Februari 2006 - 12:13
Joost:
Jeuj! ik ben de 1e...leuk verhaaltje inge :) -
10 Februari 2006 - 12:58
Claire:
hee ingrid,
zo te horen heb je het helemaal naar je zin daar! vind het leuk dat je zo veel berichten achterlaat! ik laat je nog horen hoe het zaterdag(morgen) met de kindern is gegaan! -
10 Februari 2006 - 17:05
Petra:
Lekker veel te doen zo te horen. Je zult straks wel erg goed duits spreken. Kunnen we misschien met het zomerkamp een beetje verder dan lichtenvoorde ha ha. -
11 Februari 2006 - 05:46
JanJaap En Fianne:
Veel plezier daar en maak er wat van. Kijk goed uit voor de lawines he!!!
Doe de groeten aan Marco en tot gauw!
Liefs vanuit Nepal -
11 Februari 2006 - 21:18
Bertus&alice:
ingrid ,mooi dat je het zo goed hebt, nog veel plezier. -
13 Februari 2006 - 20:28
Vincent:
He zuster!
leuk om te horen hoe het daar gaat! mis je me al een beetje? haha, nou nog heel veel plezier daar en tot ziens!!
Kus van je broeder -
13 Februari 2006 - 20:51
Karin Stoffer:
Hoi Ingrid,gelukkig vond ik je adres nog en kan je nu mailen. Leuk, wat je allemaal schrijft.Het bevalt je daar goed.We zijn nog steeds niet verhuist, als het goed is gaat het begin april gebeuren. Je hoort nog van me, groetjes Karin -
14 Februari 2006 - 22:32
Janny:
Over een week ben ik al 2 uur op weg naar jou!
Spannend, zo'n treinreis in m'n eentje!
mem